Boogschutters

    

        Robin Hood Tienen

    

Recurveboog, Compoundboog en Longbow

Techniek en methodiek  - vervolg

Een beginnend schutter begint bij ons de eerste les meestal met een Recurveboog (een goed basismodel) met een pakje stevige pijlen. Na een aantal maanden (tussen de 3 en 6 maanden ) wordt er gevraagd aan de schutter om zelf voor pijlen en een goede boog te zorgen. RHT (Robin Hood Tienen) biedt hulp en ondersteuning aan bij de aankoop van zowel tweedehands als nieuwe bogen. Er wordt altijd rekening gehouden met de graad van training en competitie van de schutter, alsook met de categorie van boogschieten dat hij gaat beoefenen. En ook de afstand waar men op gaat schieten is van belang bij de keuze van handboog en pijlen. Zoals ergens anders op de website reeds aangehaald, de duurste boog is niet altijd de beste boog en alle bijkomende tools zoals een goed vizier, armbescherming, een pijlenkoker, een handboogstaander, handbescherming, een boogpees en dergelijke kosten ook nog een beetje geld. Bovendien vormen zij voor een deel mee de efficientie van de boog, waar men voor een tijdje mee gaat oefenen. Een snelle keuze is dus niet altijd een goede keuze. Vraag dus altijd raad aan de mensen van de club die het kunnen weten.

Hoe gaan we te werk? 
De eerste schoten van een beginner gebeurt zonder vizier, stabilizator op de 6 meter stand. Daar wordt de basistechniek aangeleerd en moet de beginnend schutter vooral leren op zijn gevoel te werken en mikken zoals met een longbow nl. via de pijl. De bedoeling is om zo gecentreerd en samenhangend mogelijk te schieten, zich baserend op het 10 stappenplan.

Alles ok op de 6 meter?:  
Dan wordt het vizier op de boog opgezet en gaan we een aantal stappen achteruit naar de 12 meter stand. Hier wordt alles herhaald en nu wordt er gefixeerd op het vizier. Lukt ook hier alles dan gaan we naar de 18 meter stand. De tijd die men doorbrengt op de 6 en 12 meter stand is afhankelijk van de kunde en flexibiliteit van de schutter. Ervaring met schieten met andere wapens dan een handboog is een voordeel om te leren boogschieten, maar zeker geen must.

Alles ok op de 12 meter?:  
Dan gaan we over naar de 18 meter en wordt er meestal de stabilizator bij aan de boog vastgemaakt. Die geeft ondersteuning bij bij het mikken en afschieten met een boog. Het is en blijft echter een hulpmiddel, de basis van het boogschieten blijft de perfecte uitvoering van het 10 stappenplan van het boogschieten. Als die stappen perfect worden uitgevoerd dan kan er al heel verfijnd worden geschoten.

Alles ok op de 18 meter?:  
Dan gaan we verder naar de 25 meter stand, de eerste gebruikte afstand voor volwassenen om deel te nemen aan competities. Voor de -21 jarigen is de 18 meter stand de eerste gebruikte afstand om aan competitie en tornooien te kunnen deelnemen. De 6 meter en de 12 meter zijn vooral leer, fixeer en perfectioneerstanden. Ze bieden ook ondersteuning wanneer een boogschutter een verkeerd aangeleerde techniek dient te verbeteren en daar niet direct in slaagt. "Soms is het dan beter van een stapje achteruit te zetten en terug op te bouwen, in plaats van verder te prutsen.": zei een wijze Chinees ooit! :-)

Oefenen voor wedstrijden   In- en OUtdoor

Het 10 stappenplan is natuurlijk niet de enige strategie om zich verder te perfectioneren en te verbeteren.

Afhankelijk van het doel (letterlijk en figuurlijk) dat dient te worden bereikt met het boogschieten, in clubverband of als enkeling boogschieter, vereist speciaal aangepaste les- en oefentechnieken die we hier niet verder uit de doeken gaan doen. Het zou ons te ver leiden. Hierover bestaan honderden pagina's tekst en uitleg op het internet. Wees echter kritisch en vergeet nooit: de wijze raad van een ervaren leermeester weegt nooit op, tegen wat er op papier staat beschreven. Ervaring is goud waard.

Enkele gouden tips  van de trainer

Veel voorkomende fouten

 • Eenmaal de voeten juist geplaatst, hou je ze best stil
 • Verdeel je gewicht evenmatig over beide voeten
 • Sta stijf rechtop, en hou je knieen stijf, schouders rechtop
 • De vingers zijn stijf en de vingertoppen geplooid rond de pees, de duim raakt de pees niet
 • De booghand is ontspannen
 • Nooit naar voren bewegen tijdens het afschieten van een pijl
 • Blijf naar de schijf kijken na het afschieten, en tel tot drie
 • Hou de elleboog van de trekarm op schouderhoogte en de duim juist niet tegen de nek
 • Positie van het lichaam is hetzelfde voor en na het afschieten van de pijl
 • Leun niet met je hoofd tegen je trekhand
 • Trek met je hand de pees rechtdoor tot tegen de onderkaak
 • Hou de boog recht en alinieer met de rechte van de pees op de boog
 • De booghand is lichtjes naar binnen gekromt, en leunt bij afschieten niet naar buiten
 • Zorg dat de trekkracht van de boog niet te zwaar is, om kwetsuren achteraf te vermijden
 • Gooi de boog niet naar voren bij het lossen van de pijl
 • Bij twijfel juist voor het afschieten, los de pees zachtjes naar voren en herpositioneer de pijl
 • Poets en onderhoud je boog, de pees en de pijlen en hou alle materiaal in optimale staat
 • Draai de pees een paar toeren bij, bij bevestigen aan de boog, indien een beetje ontrafelt
 • Smeer een beetje vaseline aan de pees voor het behoud van de kwaliteit
 • Bij twijfel ivm de kwaliteit van de boog of de componenten, raadpleeg een kenner
 • Een kapotte pijl of een niet optimaal gezonde pijl is voor de vuilbak
 • Kapotte onderdelen laten vervangen door een kenner of door de winkel